Publicis Omnicom Group: It’s a mad mad world (MM)

Het gaat om de grootste deal in de geschiedenis van de reclame: de fusie tussen het Amerikaanse Omnicom en het Franse Publicis leidt tot het ontstaan van ’s werelds belangrijkste communicatiegroep.

BBDO, DDB, TBWA, Saatchi&Saatchi, Leo Burnett, Publicis, BBH, Goodby Silverstein & Partners, DigitasLBi, Razorfish, Fleishman-Hillard, Ketchum, OMD, ZenithOptimedia, StarcomMediaVest en Duval Guillaume bij ons… Wie had kunnen voorspellen dat al deze namen ooit tot een en dezelfde groep zouden behoren? Het staat vast dat de fusie ‘op gelijke voet’ tussen Omnicom en Publicis de kaarten in de reclame-industrie de komende maanden en jaren flink door elkaar zal schudden. Op voorwaarde dat de bevoegde instanties inzake mededinging aan beide kanten van de Atlantische Oceaan het megahuwelijk bekrachtigen, uiteraard, want aldus ontstaat een gigantische structuur die zowat 40% van de wereldwijde markt in handen heeft. En het valt nog af te wachten hoe concurrerende klanten als Coke en Pepsi of Renault, Volkswagen, Mercedes, GM, Toyota, enzovoort zullen reageren. En hoe zit het met de toekomst van de challengers, zoals Havas en IPG? In de Amerikaanse pers is er al sprake van een mogelijke overname en ontmanteling door de nieuwe Frans-Amerikaanse structuur. Je kunt je ook afvragen hoe de co-CEO’s, John Wren en Maurice Lévy (of hun opvolgers gezien de respectieve leeftijd van beide toplui) erin zullen slagen om de bedrijfsculturen van beide groepen en de vele bureaus die ze overkoepelen te verzoenen.

De nieuwe wereldwijde nummer een

Praktisch gezien telt de nieuwe structuur 130.000 medewerkers die in 2012 goed waren voor gecombineerde inkomsten ter waarde van 17,7 miljard euro (tegenover 12 miljard voor de vorige nummer een, WPP) en een beurswaarde van 26,5 miljard. De holding boven Publicis Omnicom Group wordt gedomicilieerd in Nederland (maar de hoofdzetels blijven gebaseerd in Parijs en New York). Publicis Omnicom Group zal genoteerd worden aan de NYSE en Euronext Parijs, onder het symbool OMC. De aandeelhouderscolleges van Publicis Group en Omnicom zullen elk ongeveer 50% van het kapitaal van het nieuwe bedrijf in handen hebben.

Lévy treedt binnen 30 maanden af als co-CEO

De nieuwe groep zal gezamenlijk geleid worden door John Wren, de CEO van Omnicom, en Maurice Lévy, de voorzitter van het directiecomité van Publicis, beiden in de hoedanigheid van CEO. Dat zullen ze doen tijdens een oorspronkelijke integratie- en ontwikkelingsperiode van 30 maanden. Daarna wordt Lévy chairman, terwijl Wren de functie van CEO (alleen?) zal blijven uitoefenen. De nieuwe groep is van oordeel dat “de schaalvoordelen en de interne synergieën van het gecombineerde geheel” het mogelijk zouden moeten maken om de efficiëntie te verbeteren met 377 miljoen euro. Of de transactie doorgaat hangt af van de goedkeuring door de aandeelhouders van beide bedrijven. Ook moet de nieuwe structuur alle vereiste reglementaire toelatingen verkrijgen. De afsluiting van de deal zou tijdens het vierde trimester van 2013 of het eerste trimester van 2014 rond moeten zijn.

“Een nieuwe dienstenstandaard”

Commentaar van Maurice Lévy: “Het landschap van marketing en communicatie heeft de afgelopen jaren een diepgaande omwenteling doorgemaakt, met de exponentiële groei van nieuwe reuzen in de mediasector, meer bepaald inzake internet, de explosie van Big Data, de vervagende grenzen tussen de verschillende vakgebieden en de grondige evolutie van de consumptiewijzen. Dat vertegenwoordigt tegelijk een aanzienlijke uitdaging en een gigantische kans voor onze klanten. Samen met John hebben we deze fusie uitgewerkt om onze klanten de beste oplossingen aan te reiken door het meest volledige aanbod van analoge en digitale diensten te vormen. Deze toenadering biedt de talenten die we in huis hebben ook een toekomst op het kruispunt van strategische intelligentie, creativiteit, wetenschap en technologie.” John Wren voegt eraan toe: “Omnicom en Publicis Group vinden onze industrie opnieuw uit door de klanten een nieuwe dienstenstandaard te bieden in alle vakgebieden van de marketing, over heel de wereld. Dankzij deze toenadering kunnen we het beste halen uit de uitzonderlijke bekwaamheid van onze talenten, ons ruime dienstenaanbod, on versterkte wereldwijde aanwezigheid en onze schitterende klantenportefeuille, of het nu gaat om wereldwijde of plaatselijke spelers. Kortom, we zijn ervan overtuigd dat deze fusie het mogelijk zal maken de groei van onze nieuwe structuur te versnellen en onze klanten, teams en aandeelhouders op termijn enkel ten goede zal komen.”

Link MM: http://www.mm.be/nl/article/agencies/07-28-2013/10962/publicis-omnicom-group-it-s-mad-mad-world

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: