VRT, VMMa en SBS werken samen aan Rumble

BRUSSEL – VRT, VMMa en SBS werken samen aan Rumble, een nieuw systeem voor uitgesteld kijken. Maar de lancering ervan wordt voorlopig geblokkeerd door de getroebleerde relatie van de zenders met Telenet.

Alle tv-programma’s van de grote Vlaamse zenders zult u kunnen bekijken wanneer u dat maar wil, tot twee (of drie) dagen na uitzending. En dat zowel op een tablet of smartphone als op uw televisie. Dat is het idee achter het Rumble-project, dat gestart is bij de VRT maar waar ondertussen ook de twee grote commerciële zenders bij betrokken zijn.

In een korte mededeling bevestigden de drie zenders gisteren aan De Standaard deze samenwerking. ‘Rumble is een toepassing die live en uitgesteld tv-kijken op nieuwe platformen, waaronder smartphones en tablet-pc’s, mogelijk moet maken’, schrijven ze. ‘Dit is vandaag een proefproject, waarvan we de wenselijkheid van het in de markt zetten onderzoeken en waarvoor we met alle partners (omroepen en distributeurs) over de nieuwe mogelijkheden ervan in gesprek zijn.’

De zenders willen dus de distributeurs – vooral Telenet en Belgacom – bij het project betrekken. Maar dat ligt bijzonder moeilijk vanwege de hoogoplopende twist tussen Telenet en De Persgroep, dat 50 procent van VMMa bezit. De VMMa wil meer geld van Telenet in ruil voor zijn programma’s en wil worden vergoed voor het gebruik van de digicorder.

Op aansturen van De Persgroep-topman Christian Van Thillo verenigden de drie zenders zich in juli voor een politiek initiatief: ze lobbyden samen voor een amendement aan het mediadecreet. Dat amendement zou ervoor zorgen dat de distributeurs geen nieuwe diensten (zoals uitgesteld kijken) mogen lanceren zonder toestemming van de zenders. Het amendement werd weggestemd, maar komt dit najaar opnieuw op tafel in de vorm van een wetsvoorstel. Telenet-topman Duco Sickinghe reageerde dat dit manoeuvre elk gesprek tussen zijn bedrijf en VMMa onmogelijk maakt.

Het Rumble-systeem wordt momenteel al op zeer beperkte schaal getest, maar volgens een insider start over enkele weken een meer uitgebreide proef waarbij enkele honderden mensen toegang krijgen. Rumble is gebaseerd op de technologie van het kleine Nederlandse bedrijf Triple IT en van telecomreus Ericsson. Triple IT werkt al samen met enkele Nederlandse zenders en met de RTBF. Eind vorige maand lanceerde de RTBF de app TV Nomade die gebaseerd is op dezelfde technologie. TV Nomade laat toe om de drie RTBF-kanalen live te bekijken of alle programma’s van de afgelopen 24 uur te herbekijken, voor 2,99 euro per maand.

‘Net gemist’-vervanger

Wat VRT, VMMa en VT4 van plan zijn, is echter een stuk breder omdat ze, met z’n drieën, alle grote Vlaamse zenders in huis hebben. In die zin gaat het ook verder dan gelijkaardige initiatieven in het buitenland, zoals de Britse iPlayer of het Nederlandse ‘Uitzending Gemist’. Die samenwerking is des te opmerkelijker, omdat de sfeer in de Vlaamse media momenteel bijzonder bits is met de nakende lancering van Vier en Vijf (de vernieuwde versies van VT4 en Vijftv).

Aanvankelijk zal Rumble alleen op smartphones en tablets draaien. Maar volgens de insider is het de bedoeling dat het ook beschikbaar zal zijn op tv-toestellen, via de digitale tv-decoder. Daar zou het onder meer de huidige ‘Net gemist’-functionaliteit van de VRT vervangen. Maar dat vereist het akkoord van de distributeurs. Die willen niet officieel reageren op de plannen van de zenders. Het is onduidelijk of de lancering van Rumble zou betekenen dat de digicorder-functie (programma’s opnemen voor uitgesteld kijken) verdwijnt of betalend wordt.

Een marktonderzoek moet in de komende weken uitwijzen of en hoeveel de Vlaming bereid is te betalen voor deze vorm van flexibel tv-kijken. Maar een bedrag van zo’n 5 euro per maand wordt genoemd.

Toevallig of niet is 4,95 euro per maand de prijs die Belgacom sinds gisteren kleeft op zijn TV Overal-dienst, die enigszins vergelijkbaar is. TV Overal biedt de mogelijkheid om live tv te bekijken op een tablet, voegt daar ook buitenlandse zenders aan toe maar geen of amper uitgesteld kijken. Telenet biedt een gelijkaardige dienst, Yelo, die momenteel nog gratis is.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: